Hiç dil bilgisi bilmeden sadece etrafta duyduklarımızı taklit ederek. Yeni bir dil öğrenirken de konuşmaktan çekinmemeli, kendimize güvenmeli, hatalı ve saçma gelse de konuşmalıyız, konuşmak için çaba göstermeliyiz.
Bir çoğunuz herhangi bir vesile ile İstanbul Sultan Ahmet ya da Kapalı Çarşı’da bulunmuşsunuzdur. Bu tursitik yerlerde gezerken 9-10 yaşındaki çocukların turistlerle nasıl akıcı bir şekilde İngilizce konuştuklarını görmüşsünüzdür. İngilizce bilmeyen biri şöyle der: “ Allah’ım ne kadar da güzel İngilizce konuşuyor, ana dili gibi!” Hâlbuki İngilizceyi ileri düzeyde bilen birinin yorumu hiç de böyle olmayacaktır. Çünkü akıcı konuşur gibi özgüvenli bir şekilde İngilizce konuşan çocuk hiçbir gramer konusu bilmemekte, hatta İngilizceyi paramparça ederek konuşmaktadır. Ancak yabancı turistler onun ne demek istediğini anlamakta ve iletişiminden belki biraz da sevimliliğinden ve güler yüzünden dolayı satmış olduğu flüt veya fesi satın almaktadırlar.
“Gramer bilmiyorum ama öğrenmek de istemiyorum, konuşma sınıfınız var mı?” Kurumumuza bazen gelen öğrencilerden böyle değişik talepler de gelebiliyor. “Ben gramer öğrenmek istemiyorum beni konuşma sınıflarına alın.” şeklinde!
Tabii ki böyle bir şey mümkün değil. Gramersiz İngilizce olabilir mi? Asla! Gramer bilmeden konuşabilir miyiz? Çok zor. Evet 2 yaşındaki İngiliz çocuğu gramer bilmeden konuşuyor ancak büyüdükçe ilerleyen yaşlarda okullu olduktan sonra o da kendi dilinin dilbilgisi kurallarını muntazam bir şekilde öğreniyor.
Evet ne yazık ki gramer öğrenmelisiniz ama konuşurken hata yapmaktan korkup, gramer kurallarına bağlı kalayım diye uğraşırsanız burada işler değişir. Gramer kuralları daha çok İngilizce yazarken, İngilizce okurken ve sınavlarda işimize yarayacak. İyi ve doğru gramer bilgisi daha doğru ve hızlı yazmamızı ve okuduğumuzu anlamamıza yardımcı olacaktır. Eğer gramer kurallarını bilmez isek işte o zaman “ANLIYORUM AMA KONUŞAMIYORUM “ dersiniz. Çünkü aslında anlamamış ama anladığınızı sanmaktasınız. Ayrıca dinlediğimizi ve okuduğumuzu anlarken de gramer bilgimizi kullanıyoruz. Ancak konuşmada aynı şey geçerli değildir. Korkusuzca konuşmak yerine, “şimdi hangi tense’i kullanmam doğru olur?” diye düşünerek dikkatimizi dağıtır ve hiç konuşamayız.
Tüm gramer konularını bilmeli ve mümkün olduğunca uygulamalıyız. En önemlisi bunu uygularken takıntı haline getirmemektir. Bir çoğumuz kullanacağımız tense’i düşünmekten aaaa-ıııııı-ouuuu-şey diyerek boşa zaman geçirmekteyiz. Halbuki gramer kurallarını kafanıza bu kadar takmazsanız inanın bana konuşabileceksiniz. Konuştukça konuşurken yaptığınız gramer hataları giderek düzelecektir. İngilizce Konuşmak zor değil!