Ülkemizde başta İngilizce dil eğitimi olmak üzere, yabancı dil eğitimine ilgi ve destek her zaman çok yüksek seviyedeydi.
Ancak son yıllarda ülkemizde birden fazla dilde yeterliliğin kişisel olarak kurum içi çalışma hayatına hem de topluma fayda sağladığı yönündeki artan algı sebebiyle dile olan ilgi daha da fazlalaşmıştır.
Bunun yanında bireysel yabancı dil öğrenenler içinde yapılan araştırmalarda ikinci dil yeterliliği ile bilişsel ve akademik yetenek arasında pozitif bir bağlantı bulunmuştur.
İkinci bir dil öğrenen bireylerin karmaşık problemleri çözmede dili bilmeyenlerden daha yaratıcı ve daha iyi olduğunu gösteren çeşitli çalışmalar yayınlanmıştır.
Başka akademik çalışmalar, iki dilli yeterliliği standart ve sözsüz zeka testlerinde daha yüksek puanlarla ilişkilendirmektedir.
Çok dilli bir iş gücü yurtdışındaki ekonomik rekabetçiliği artırır. Ülkenin siyasi ve güvenlik çıkarlarını da korumaya yardımcı olur.
Yabancı dil öğrenimi hoşgörü ve kültürlerarası farkındalığı teşvik eder. Dil öğrenimi için mevcut fırsatlar Türkiye’de yaşadığınız yere bağlı olarak değişebilir.
İster küçük bir kasabada, ister büyük bir metropol bölgesinde yaşıyor olun, evinizdeki, sınıfınızdaki veya topluluğunuzdaki yabancı dil eğitimi çalışmalarını teşvik etmek için mutlaka çeşitli fırsatlar yaratabilirsiniz.
Bir ebeveynseniz yabancı dil eğitiminin gerekliliğini çevrenizde ve geçmişte yaşadığınız tecrübelere ile çoktan idrak etmişsinizdir. Ancak sadece aileniz için kişisel çabalarınız yabancı dil eğitimi için yeterli gelmeyecektir.
Yabancı dil eğitiminin gerekliliği başta öğrenciler olmak üzere onların ebeveynlerinin, öğretmenlerinin, okul yöneticilerinin, politika yapıcıların ve çalışma hayatına yön veren topluluk üyelerinin temel noktalarda birbirini desteklemesi ile olur.
• Çocuklarınızı farklı dil ve kültürel insanlar ile temasta olacağı ortamlar yaratmak dil eğitimi için çok iyi bir başlangıç olacaktır.
• Dil ve kültürel çeşitliliğin olduğu etkinliklere katılın.
• Kendiniz Türkçe dışında bir dil konuşuyorsanız, bu dili çocuklarınızla konuşmalarınızda kullanın.
• Çocuklarınıza başka bir dil öğrenmenin değeri hakkında olumlu konuşun.
• Yabancı müzik ve diğer dillerdeki kitaplara evinizde yer açın.
• Çevrenizde yabancı dil eğitimini seçkin ve kaliteli veren OYDEM gibi işini seven ve eğitimcilerin yönettiği kurslar ile temasta olun. Dil öğrenmeyi gerçekten isteyen kişiler için bu tür kursların her zaman uygun zaman ve maddiyatta imkanlar yarattığını bilin.
• Çocuklarınızı yaz dil kurslarına gönderin. Daha yetişkin çocuklar için, yurtdışında dil okuyabilecekleri programları düşünün.
• Evinizde başka bir ülkeden değişim öğrencisi almayı düşünün ve bu fırsatları keşfedin.
• Okul öncesi eğitimden başlayıp, yüksekokul eğitimlerinde dahi çocuklarınız için yabancı dil eğitimi fırsatları araştırın.
• Yerel, şehir ve ulusal temsilcilere fikir ve eylemsel destek vererek mevcut yabancı dil eğitimi programlarını güçlendirin.
• Çocuğunuz bir yabancı dil eğitimi programına katılıyorsa, sınıfta gerçekleşen öğrenmeyi pekiştirmek için evde neler yapabileceğiniz hakkında öğretmenleri ile konuşun.
• Çocuğunuzun okulunda bir yabancı dil eğitimi programı yoksa veya yeterli olmadığını gözlemliyorsanız, diğer anne-babalar ile bu yabancı dil eğitimi programlarını nasıl geliştirilebileceği hakkında okul yönetimleri ile temasta olun.